Siirry pääsisältöön

Hyvä tietää

Tältä sivulta löydät ohjeita ja vinkkejä Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelun käyttöön. Ajankohtaista-kohdassa kerromme myös palvelun toiminnassa havaituista häiriöistä ja puutteista.

Kiinteistötiedot Metsään.fi-palvelussa

Metsäkeskuksen tiedot kiinteistöjen omistajista perustuvat Maanmittauslaitoksen kiinteistötietojärjestelmään. Tieto kiinteistön uudesta omistajasta päivittyy Metsäkeskuksen asiakasrekisteriin ja Metsään.fi-palveluun, kun tilan uuden omistajan lainhuuto valmistuu.

Määräalat

Metsään.fi-palvelussa määräalasta näkyy ainoastaan määräalatunnus. Määräalasta ei pääse katsomaan karttoja tai metsävaratietoja, jos tilalle ei ole tehty maanmittaustoimitusta. Määräalasta muodostettu kiinteistö tulee näkyviin palveluun, kun uudet kiinteistörajat ovat päivittyneet meille Metsäkeskukseen.

Kiinteistörajat päivittyvät Metsään.fi-palveluun muutaman arkipäivän viiveellä.

Metsätiedot Metsään.fi-palvelussa

Keräämme perustiedot ja pidämme tiedot ajan tasalla

Metsään.fi-palvelussa näet kokonaiskuvan metsänomaisuudestasi ja voit hyödyntää Metsäkeskuksen ylläpitämää ajantasaista metsä- ja luontotietoa. Keräämme tiedot kaikista Suomen yksityisomistuksessa olevista metsistä kaukokartoituksen avulla. Tietojen keruu perustuu laserkeilaukseen, ilmakuvaukseen ja koealamittauksiin.  

Kun kirjaudut Metsään.fi-palveluun, näet kiinteistökohtaisesti tiedon siitä, milloin ja miten tiedot on kerätty.  

KatsoMetsä- ja luontotieto 

Pidämme tietoja ajan tasalla ilmakuvien, maastokäyntien, metsänkäyttöilmoitusten, kemera-hakemusten, metsänomistajien lähettämien toimenpideilmoitusten ja muilta organisaatiolta saamiemme tietojen avulla.  

Metsään.fi-palvelun aiemmassa versiossa voit vielä toistaiseksi ilmoittaa meille, kun kuviolle ehdotettu toimenpide on toteutettu. Tehdyn työn ilmoittaminen onnistuu kunkin kuvion omalta sivuilta, kohdassa 3. Toimenpide-ehdotus. Päivitämme ilmoituksilla saamiamme tietoja palveluun noin kahden kuukauden välein.

Korjaamme tiedoissa olevat selvät virheet

Metsä- ja luontotiedot ovat aina jossain määrin suuntaa antavia. Puuston ikä on yksittäisistä tunnuksista epätarkin. Tietojen tuottamistavan takia myös puulajisuhteissa voi olla virheitä.

Tiedot ovat tarkimpia isoilla kuvioilla sekä kuvioilla, jotka ovat tasaikäisiä ja tasarakenteisia. Epätarkkuudet korostuvat pienillä kuvioilla, joiden puusto on vaihtelevaa.

KatsoMetsä- ja luontotiedon laatu 

Korjaamme Metsään.fi-palvelun tiedoissa olevat selvät virheet. Puuston pieniä epätarkkuuksia emme korjaa, jos niillä ei ole vaikutusta tuleviin toimenpiteisiin.

Ota yhteyttä Metsäkeskuksen asiakastukeen tietojen korjaamiseksi. 

Metsäkeskuksen asiakastuki palvelee metsänomistajia ja metsäalan toimijoita.

Yhteystiedot

Puhelu maksaa paikallisverkkomaksun (pvm) tai matkapuhelinmaksun (mpm). Tarkista hinta omalta operaattoriltasi.

Palveluajat

Maanantai: 08:00 - 16:00
Tiistai: 08:00 - 16:00
Keskiviikko: 08:00 - 16:00
Torstai: 08:00 - 16:00
Perjantai: 08:00 - 16:00

 

Metsäsuunnitelman tietoja ei enää siirretä Metsään.fi-palveluun 

Muutimme Metsään.fi-palvelussa olevien metsä- ja luontotietojen ylläpitoa ja ajan tasaistusta 1.2.2022 alkaen. Metsätietoja ei ole enää mahdollista täydentää oman metsäsuunnitelman tiedoilla kuten aiemmin.

Metsään.fi-palvelun tiedoista on iso apu metsäsuunnitelman teossa

Jos haluat tarkemman, omien tavoitteidesi mukaisen suunnitelman ja ehdotukset metsäsi tulevista toimenpiteistä, voit teettää metsäalan palveluntarjoajilla metsäsuunnitelman. Metsään.fi-palvelussa olevat julkisin varoin kerätyt perustiedot kannattaa ottaa uuden metsäsuunnitelman pohjatiedoksi.

Kuvionumerot voivat poiketa aiemmasta

Palvelun kuvionumerot voivat poiketa aiemmista metsäsuunnitelmista tai metsäalan palveluntarjoajien sähköisissä palveluissa näkyvistä kuvionumeroista.

Kun asioit Metsään.fi-palvelussa, olennaista on kuvion sijainti kartalla, ei niinkään kuvionumero. Esimerkiksi metka-hakemukseen tulee valita se kuvio, joka on alueella, jossa työ aiotaan toteuttaa. Kun täytät hakemusta palvelussa, voit tarvittaessa piirtää kuvion myös itse.

Ehdotukset hoitotöistä

Metsään.fi-palvelussa ehdotettujen metsänhoitotöiden toteuttaminen on vapaaehtoista.

Metsään.fi-palvelussa näkyvät ehdotukset hoitotöistä ovat nimensä mukaisesti ehdotuksia. Ne eivät velvoita sinua toimimaan niiden mukaisesti. Suosittelemme, että hyödynnät ehdotuksia, kun suunnittelet oman metsäsi hoitoa. Kaikki hoitotyöehdotukset tulee tarkastaa aina maastossa ennen töiden aloitusta.

Ota myös huomioon, että palvelussa esitetään kuviolle vain yksi hoitotyöehdotus. Käytännössä kuviolla voi olla tarpeita useallekin erilaiselle työlle. Toimenpide-ehdotukset perustustuvat metsänhoidon suosituksiin.

Katso: Metsänhoidon suositukset.

Suunnittele metsänhoitotöitä laajempina kokonaisuuksina

Jokaiselle metsänhoitotyölle on Metsään.fi-palvelussa määritetty vuosi, jolloin se suositellaan tehtäväksi. Voi siis olla, että metsässäsi ehdotetaan harvennus- tai päätehakkuuta useille kuvioille kolmena peräkkäisenä vuonna. Voi kuitenkin olla järkevää, että teetät nuo kaikki ehdotetut hakkuut yhtenä ja samana vuonna. Kaikki hoitotyöehdotukset tulee tarkastaa aina maastossa ennen töiden aloitusta.

Ajankohtaisiksi ehdotetut metsänhoitotyöt

Metsään.fi-palvelussa ajankohtaisiksi merkityt hoitotyöehdotukset ovat sellaisia, että ne olisi hyvä tehdä kuluvana vuonna tai ne olisi ollut hyvä toteuttaa jo aiemmin. Suosittelemme, että aloitat metsänhoitotöiden suunnittelun tarkastamalla maastossa nämä ajankohtaiset kuviot.

KatsoMetsä- ja luontotiedon laatu 

Ajankohtaista

Päivitetty 29.2.2024.

Uusi versio Metsään.fi-palvelusta on julkaistu – kiinteistön luontotiedoissa saattaa esiintyä eroja aiemman ja uudemman version välillä 

Metsään.fistä on julkaistu uusi versio. Lue lisää muutoksista Metsään.fi uudistuu -verkkosivuiltamme

Uusi ja aiempi Metsään.fi toimivat vielä rinnakkain. Kirjaudut aina uuteen Metsään.fihin, josta sinut tarvittaessa ohjataan vielä asioimaan aiempaan palvelun versioon. 

Uudessa palvelussa voimme muun muassa näyttää luontotietoa kattavammin uuden tietomallin ansiosta, kuin mitä aiemmin on ollut mahdollista. Tämän vuoksi saatat huomata eroja kiinteistösi luontotiedoissa uudemman ja aiemman version välillä. 

Aiemmassa Metsään.fissä tilakartalla näytettävät luontokohteet: uhanalaiset lajit 

Aiemman Metsään.fi-palvelun tilakartalla (Kartta-aineistot - Muut luontokohteet) näytettävät uhanalaisten lajien esiintymispaikkatiedot ovat osin puutteelliset, sillä ne on päivitetty palveluun tammikuussa 2021. Tuoreempaa aineistoa ei palvelussa voida toistaiseksi näyttää aineistojen ylläpidossa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Neuvottelut tietojen näyttämisestä myös Metsään.fi-palvelussa ovat edelleen kesken. Lue lisää uutisesta.

Uudessa Metsään.fissä näet ajantasaiset tiedot ainoastaan liito-oravahavainnoista.  

Ajantasaisia uhanalaisaineistoja  kaikkien lajien osalta voit tarkastella Suomen Lajitietokeskuksen sivuilta osoitteessa laji.fi 

Uloskirjautuminen aiemmasta Metsään.fi-palvelusta ei aina toimi

Suomi.fi-tunnistuspalvelua käyttää yhä useampi sähköinen asiointipalvelu. Sen hyvä puoli on siinä, että yhdellä tunnistautumisella pääset käyttämään useampaa palvelua, esimerkiksi OmaVero-palvelua ja Metsään.fi-palvelua. Jos kirjaudut ensin esimerkiksi OmaVero-palveluun ja sen jälkeen Metsään.fi-palveluun, niin uusi Metsään.fi-palvelu avautuu erilliseen selaimen välilehteen tai ikkunaan. Jos siirryt edelleen aiempaan Metsään.fi-palvelun versioon, niin sekin avautuu omaan erilliseen välilehteen. Myöhemmin kirjautuessasi ulos OmaVero-palvelusta sinun pitäisi kirjautua samalla uloskirjautumiskäskyllä ulos myös Metsään.fi-palvelusta ja mahdollisista muista käyttämistäsi palveluista. Nyt näin ei välttämättä tapahdu, vaan aiempi Metsään.fi-palvelu jää edelleen avoimeksi omaan ikkunaansa ja joudut sulkemaan sen erikseen.

Jos yhteys aiempaan Metsään.fi-palveluun ei katkea, niin selaimen välimuistin tyhjentäminen auttaa.